Ara
Generic filters

Sahabettin Uzluk – Mevlevilikte Resim Resimde Mevleviler

Sahabettin Uzluk tarafından yazılan ve Ansiklopedi , kategori klasmanında olan Mevlevilikte Resim Resimde Mevleviler isimli kitabın açıklaması :
“XIII üncü asir sonlarina dogru Selçuki bassehri Konya’da Mevlâna mensuplari büyük bir kalabalik teskil ediyordu. Derin zevkli mânevi bir âlem içinde Halk ulu mürsidin saçtigi nurlu fikirler etrafinda toplaniyordu. Daha o zamanlarda sofilerden bir zümre maddi bir âlemin ince ve genis sanat örneklerini yaratmaga çalistilar. En büyük bir sanatkâr ruhuyla Mevlâna sanatin nihayetsiz derinlikleri içinde siir, musiki, sema gibi ruhî vecidlerle dervislerini yeni bir âleme sürüklüyordu.
Bu asirda baslayan kuvvetli cereyan Mevlâna'(1207-1273)nin muakkipleri tarafindan ileri götürüldü. Bilhassa, oglu Sultan Veled (1225-1312) babasinin fikirlerini bir tarikat halinde ortaya çikardi. Âyin ve usullerini tâyin etti. Mevlâna âsiklari her tarafta mevlevihaneler uyandirdilar.”

UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.

Share

Bir cevap yazın