Ara
Generic filters

James C. Scott – Devlet Gibi Görmek – insanlık Durumunu Geliştirmeye Yönelik Projeler Nasıl Başarısız Oldu

Devlet Gibi Görmek modern devletin, kaynaklarını yukarıdan ve merkezden daha okunabilir, dolayısıyla daha yönetilebilir kılmak için başlattığı projelerin geçen üç yüzyıldan günümüze yol açtığı yıkımın izini sürüyor. James C. Scott kalıcı soyadlarının, nüfus ve kadastro kayıtlarının yaratılmasıyla, ağırlık ve ölçü birimlerinin, dilin standardizasyonuyla hızlanan bu sürecin toplum mühendisliği ile birleştiği yüksek modernizme odaklanıyor ağırlıklı olarak. Sovyet kamulaştırmasından Çin’deki Büyük Atılım’a, Tanzanya’daki zorunlu yerleşikleştirmeden Brasilia’nın inşaasına kadar 20. yüzyılın büyük toplum mühendisliği projelerini mercek altına alan Scott’un cevabını aradığı soru şu: Bilimsel bilginin iktidarını arkasına alan bu projelerin korkunç insani ve ekolojik yıkımlara yol açması, etnik gruplar ve dini mezhepler arasında şiddeti harekete geçirmesi kaçınılmazdı, ama bütün bu bedellere rağmen yürürlüğe konan bu projeler vaatlerini -insanlık durumunu geliştirmeyi- gerçekleştirmekte neden bu kadar başarısız oldular?
Scott, yüksek modernizmin başarısızlığını, hiyerarşik bir toplumsal düzenin yaratılmasına karşıt olarak ‘karşılıklılık’ın rolünü vurgulayan anarşist düşünürlerden de yararlanarak, metis’i, pratikten ve deneyimden gelen bilgiyi görmezden gelmesine dayandırıyor.
Yirminci yüzyılı ve günümüzü anlamak açısından önemli bir kitap.

UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.

Share

One thought on “James C. Scott – Devlet Gibi Görmek – insanlık Durumunu Geliştirmeye Yönelik Projeler Nasıl Başarısız Oldu

Bir cevap yazın