Ara
Generic filters

Arno Borst – Computus – Avrupa Tarihinde Zaman ve Sayı


Arno Borst – Computus – Avrupa Tarihinde Zaman ve Sayı
Dost yayınları – 1997
Sayfa – 159+fotoğraf
Çeviren – Zehra Aksu Yılmazer 
4.2 Mb – Pdf tıpkıçekim -Clearscan
Antik çağda ve ortaçağda ”Computus”, zaman hesabı ilmi demekti; aritmetik ile astronomi, matematik ile astroloji el ele vermiş, gök cisimlerinin hareketinden günler, aylar ve yıllar hesaplanmıştı. Arno Borst bu bilgi yüklü çalışmasında konuyu ve sözcüğün kendisini antik dönemden günümüze dek inceleyerek, “Zaman ve sayı arasında cereyan eden ve Avrupa’nın tarihine damgasını basan gerilimli ilişkinin” tarihini yazdı.
İlk güneş ve su saatlerinden usturlab ve abaküse, martirolojilerden Daimi takvime, kroniklerden vakayınamelere, Latince ve Arapça sayılardan, hesap makinaları ve bilgisayarlara değin, Arno Borst, çağlar öncesi ”Computus”u günümüzün computer sözcükleri arasındaki bağlantıyı gösteriyor.
Zaman ve Sayının tarihi asla yalnızca an ve nicelik etrafında dönmüyordu. Yaşayanlar hep şu soruyla karşı karşıya kaldılar. An’ın ötesine mi geçmeli, onun içine mi yerleşmeli yoksa An’da kaybolup gitmeli mi?

UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.

Share

Bir yanıt yazın