İstanbul Ticaret Odası kaybolan meslekleri unutturmuyor…
Kayıp Mesleklerin Son Ustalarının Rengârenk Hüznü Arasında Gezinti
Göz nuruyla nakış nakış işlenen 38 meslek, yeniden gün ışığına çıkıyor. Onlar kendilerine verilen son selamları alıyor…
Kitabın Her Bir Sayfası Ayrı Tarih
Teknolojik gelişmeyle birlikte üretim biçimleri geleneksel mesleklerin kaybolmasına yol açarken, teknolojinin ve seri üretimin henüz ulaşamadığı bölgelerde, 20. yüzyılın sonlarına doğru yaşamaya çalışan geleneksel meslekler, son ustalarıyla birlikte artık tarihteki nostaljik yerini almaya başladı.
Birçok medeniyete başkentlik yapan, bu medeniyetlerin kültürel ve tarihi miraslarını bağrına basan Anadolu, farklı kültürlerden gelen meslekleri nesilden nesile aktarıldı.
Kitabın sayfaları çevrildikçe, Anadolu’nun ne kadar zengin bir mozaiğe ev sahipliği yaptığı da ortaya çıkacak. Aynı zamanda kitaptaki her meslek, geleneksel ticari yapımız ve ticaret örgütlenmelerimizi yani Anadolu’ya hakim olan Ahilik ve lonca sistemlerinin izlerini bize gösteriyor.
Kitap okundukça, kaybolan bu mesleklerin, “dayanışmayı temsil eden, tevekkülü öğütleyen, kullan-at karşıtı üretimi yücelten, göznuru ve emekle değerlenen ürünlerle” hayatımızı daha da anlamlı kıldığı gözler önüne serilecek.
Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu’nun yazdığı ve resimlediği kitap, kültürel tarihimize de ışık tutuyor. Üretimdeki değişime, teknolojiye ve zamana karşı direnemeyen mesleklerin, hem bireysel hem de ticaret hayatındaki yerini yaşayanlar, bir kez daha bu kitapla o günleri hatırlayacaklar. Kitap genç kuşaklar için de önemli bir başvuru kaynağı olacak.
UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.