Yayın (ya da yayıncı lık) tarihi ne siyasal tarihten soyutlanabilir, ne ekonomi tarihinden, ne de kültür, bilim, uygarlık, eğitim, hatta sanat tarihlerinden … Ayrıca, -dizgi, baskı, cilt tekniği, vb. maddi ögeler gözönüne alındığında hemen anlaşılacağı üzere- önemli ölçüde teknik tarihiyle de ilişkilidir. Bu ilişkiler yumağını çözmeye çalışmak, başka bir deyişle bunların hepsini birarada, birbiriyle i lişkileri çerçevesinde ele alıp incelemak isteyen araştırmacı, karşı!aşacağı sayısız güçlükleri göğüslemeyi önceden göze almak zorundadır.
Türkiye’de araştırmacıların karşısına daha büyük engel ler de çıkıyor: Bir kere, yayın tarihi «el değmemiş» bir alan olduğundan, hiçbir dönem üzerine toplu bilgi elde edilememekte; çeşitli kaynakların iğne ile kuyu kazarcasına araştırılıp bulunması ve elde edilen verilerin bir bir gözden geçirilip denetlenerek bütün içindeki yerine oturtulması gerekmektedir. Mahzenlerde yavaş yavaş çürüyen çuvallar dolusu belgeye (birincil kaynak olan Osmanlı arşivlerine) ulaşmanın binbir güçlüğünden biri de, Arap harfli el yazıları engelidir; bu bile ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Temel kaynaklara ulaşmayı g üçleştiren etkenlerden bir başkası ise, Osmanlı lmparatorluğu’nun çok geniş bir alana yayı lmış bulunmasıdır.
Alpay Kabacalı - Türk Kitap Tarihi
Dosya sayısı birden fazla olduğunda ilgili sayfadan indirin. (Download botunu hata verir)
UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.