Ara
Generic filters

Bizimkiler – Anadolu Merkezli Dünya Tarihi – 9 – Selçuklular (M.S. 1030 – M.S. 1100)

Oğuzlar “ Nehirler arasının “ (Maveraünnehir ) kuzeyinde sıkışmışlardı. Yağmaya gidecekleri yerleri kalmamıştı. Altlarında güçlü Müslüman devletler onlara giriş ve geçiş hakkı vermiyordu. Müslümanlığı pasaport gibi kullandılar. Şimdi önlerinde kocaman bir Müslüman dünyası ve onun ötesinde Roma duruyordu.
İran’a dalan Oğuzlardan biri olan Selçuklular diğerlerine nazaran hem daha çabuk organize oldular ve hem de daha doğru stratejiler belirlediler. Selçuklular, Müslüman dünyaya hakim oluyorlardı.
Genelde Türkler (Oğuzlar) hiç rahat durmuyorlardı. Onların hayatı yağma üzerine kurulmuştu ve bunu yapmak için her fırsatı değerlendiriyorlardı. Selçuklular kurulurken Türklere dayanmışlardı. Ama şimdi, yerleşince Türkler belaydı. Onları Anadolu’ya yani Doğu Roma İmparatorluğu üzerine yönlendirdiler. Önce Azerbaycan bir Türk üssü oldu, oradan Anadolu’ya sarkıldı.
Roma için bu kadarı fazlaydı. Doğuya, Türklerin üzerine yürüdü. Ancak devran değişmişti. Malazgirt’te Roma bozguna uğradı ve Alp Arslan Doğu Roma İmparatorunu esir etti. Malazgirt’ten sonra Anadolu’nun kapıları Türklere sonuna kadar açılmıştı. Önemli Türk beyleri ve komutanları, bu arada Selçuklu ailesinden olan Kutalmış oğlu Süleyman-şah, Anadolu’yu parsellemeye başladılar.

UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.

Share

Bir cevap yazın