Ara
Generic filters

Ahmet Kuru – Pasif ve Dışlayıcı Laiklik – ABD Fransa ve Türkiye

Ülkemizde “din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması” olarak tariflenen laiklik, dinin siyaset sahnesindeki etkisinin her zaman hissedilmesinden dolayı tartışmalı bir başlık olagelmiştir. Bireysel ve toplumsal hayatın dinin ve siyasetin etki ve egemenlik alanlarından uzaklaştırılması ihtiyacı dünyadaki ülkelerin çoğunluğunda laiklik formülüyle çözülmüştür. Ancak uygulamadaki farklılıklar nedeniyle laiklik siyaset bilimcilerin daimi bir tartışma konusu olmuştur.

Ahmet T. Kuru, laik devletlerin dine yönelik politikalarındaki ayrılıkları ABD, Fransa ve Türkiye’deki uygulamalar üzerinden inceliyor. Laiklikle ilgili politikaların şekillenmesinde etkili olan ideolojik mücadelenin tarihi koşullar altında belirlendiğini aktaran yazar, dine toleranslı “pasif laiklik” ve dini kamusal alandan dışlayan “dışlayıcı laiklik”i karşılaştırıyor. Kuru, Amerika’da dine hoşgörülü devlet politikaları ile Fransa ve Türkiye’de kısıtlayıcı politikaların belirleyici olduğu karşılaştırmalı siyaset analiziyle laiklikle ilgili çalışmalara önemli bir katkı sunuyor.

UYARI! Bu sayfada yer alan e-kitaplar tanıtım amaçlıdır. Yasal olarak indirmiş olduğunuz dosyanın 24 saat içersinde silinmesi gerekmektedir; silinmemesi durumunda tüm sorumluluk size aittir.

Share

Bir yanıt yazın